Thujor är några av de mest populära buskarna för trädgårdar och planteringar. De tillhör familjen Cypressväxter och finns i flera olika sorter. Thuja kan bli ganska stora, men det finns också mindre sorter som är lämpliga för små trädgårdar eller krukor.

De flesta thujasorter trivs i soligt väder, men det finns också sorter som kan tåla mer skugga. Det är en bra idé att ta reda på vilken sort som passar bäst för din trädgård innan du planterar några thujor.

Thuja Occidentalis ‘Smaragd’ är en av de vanligaste sorterna och den trivs i de flesta klimat. Smaragdthujor växer relativt långsamt, men blir ganska stora buskar med tiden. Dessa buskar har gröna blad som inte behöver någon extra skötsel utöver vanlig beskärning.

Thuja – en växt med många användningsområden

Thuja är en växtfamilj som omfattar flera olika arter. Dessa inkluderar thuja occidentalis (western red cedar), thuja plicata (giant arborvitae), och thuja sutchuenensis (sutchuan thuja). Thuja är en låg, buskig växt med smala blad och runda kottar. Växterna kan bli upp till 15 meter höga och har en livslängd på 50-100 år. Thuja används ofta i trädgårdar för sin snabbväxande, estetiska egenskaper, och för att den är lättodlad. De flesta sorter av thuja går bra att plantera i zon 4-7.

Thuja har flera användningsområden inom trädgårdsskötsel. De kan planteras som enskilda träd eller buskar, eller de kan användas som införslagna gränser runt områden.

Jämförelse av thujasorter

I denna artikel jämför vi de två olika thujasorterna ‘Smaragd’ och ‘Hage’. Båda är grönblommande och passar bra som kantbuskar. De olikheter som finns mellan sorterna är att ‘Smaragd’ har en tätare, mer kompakt växt medan ‘Hage’ har en mindre kompakt växt. Dessutom är bladen på ‘Smaragd’ mörkare gröna än på ‘Hage’. Thuja ‘Smaragd’ är en av de mest populära sorten och används ofta i trädgårdar. Thuja ‘Hage’, på grund av sin mindre kompakta växt, passar bättre i större områden såsom parker eller offentliga platser.

Det finns flera sorter av thuja

I denna artikel kommer vi att jämföra olika sorter av thuja. Thuja är en vacker evergreen växt som finns i flera olika former och storlekar. Den har bladverk i grönt, gult eller vit och kan vara både kompakt och buskig.

Det finns flera sorter av thuja, några av de vanligaste är:

-Thuja occidentalis ‘Brabant’
-Thuja occidentalis ‘Smaragd’
-Thuja plicata ‘Atrovirens’
-Thuja plicata ‘Excelsa’

Varje sort av thuja har sina egna unika egenskaper och utseende. I denna artikel kommer vi att gå igenom några av de mest populära sorterna för att hjälpa dig att avgöra vilken som passar bäst för ditt hem.

Thuja ‘Smaragd’ – en av de mest populära sort

Thuja ‘Smaragd’ är en av de mest populära sortens thujor, och det är inte svårt att se varför. Denna eleganta evergreen har en kompakt, tät växt med fina, smaragdgröna blad. Bladen är mycket motståndskraftiga mot fuktighet och tåligare mot vintersolvering än många andra thujor. Smaragdthujans blomknoppar är ofta röda eller lila när de slår ut på våren, men de blir sedan gröna när de mognar. Thuja ‘Smaragd’ trivs i sol eller delvis skugga i alla typer av jordar – från sandig till clayey – så länge jorden hålls fuktig, men inte blöt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *