Buxbomen är en häckväxt som alltid finns där: grön året runt, snygg året runt, faktiskt alltid på modet. Visst känner vi buxbomen från de klassiska trädgårdarna, som man ofta ser den på slott och palats, men buxbomen är också ett fast värde i nutida trädgårdar. Tänk till exempel på de snygga trädgårdarna som man ser mycket på företag. Buxbomen symboliserar soliditet, lojalitet och klass, inte konstigt att folk fortfarande väljer en buxbomshäck!

Buxbomar trivs bra i vårt klimat. Det verkar konstigt, eftersom buxbomen ursprungligen växer i många sydligare länder, men eftersom buxbomen känns särskilt hemma där på svala bergssluttningar klarar denna häckväxt bra med svalare väder och tål skugga utan problem. I det vilda växer buxbomen till en vacker, hög buske.

Tips för att plantera och beskära en buxbomshäck

Buxbomen är vanligtvis en låg, hårt beskuren häckväxt. I våra trädgårdar är buxbomen en växt som kan stå på många ställen och är lätt att beskära. Solen kan ibland vara ett hot mot buxbomen: beskär inte buxbomen när det är soligt väder, då torkar kvistarna ut och de yngsta grenarna kan till och med brinna.

När du beskär din buxbomshäck, se till att hålla sekatörens blad parallella med häcken. Beskär senast i september för att beskärningssår ska kunna återhämta sig innan frosten sätter in. Helst ska du beskära buxbomen två gånger om året. Den första beskärningen sker så tidigt som möjligt på våren, men bara när det inte fryser längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *