1903 ansökte en man vid namn Charles H. Nielsen från Kreischerville, NY, patent på design och tillverkning av ett enkelt picknickbord i lövträ. Föga anade han att mer än 100 år senare skulle hans enkla men briljanta uppfinning fortfarande användas på tusentals platser runt om i världen. Ironiskt nog var ett picknickbord i lövträ ganska godtyckligt på den tiden. Folk bara körde till en åker eller en park och parkerade där de ville. På vissa platser skulle en grovskuren träplanka placeras på stubbar nedgrävda i marken.

Gräsmatta
Med viktorianska mått mätt var den sanna känslan att uppleva naturen. En picknick var tänkt att sitta på en filt på en gräsmatta. Ett behov uppstod av ett utomhusbord med ett bekvämt sätt att transportera det. Nielsens första design var för ett hopfällbart picknickbord som kunde transporteras med bil. I sin ansökan till United States Patent Office skrev han: ”Min uppfinning är en förbättring av bord, vars huvudsakliga syfte är att tillhandahålla ett bord som kan tillverkas billigt, är portabelt och utrustat med stolar, helst på båda sidor och som kan vikas. I ett hopfällt bord för transport eller förvaring, och utfällt och snabbt ställt upp när det behövs för användning med andra verktyg eller apparater än själva bordet. ”

Enkelt och prisvärt
Till skillnad från de flesta vanliga bord visade hans grundschema benen vinklade för att stödja både bordsskivan och sittbrädorna. Det sägs att hans inspiration kom från den X-formade designen av ett bord av såghästtyp, som inte hade några sittbrädor. En tvärstång i vardera änden höll upp plankor som användes som stolar. Konfigurationen skapar en stabil sits med tillräckligt med plats för flera personer, som kan fällas ihop till en behändig plan yta. Säkert mycket lättare än att släpa ett bord och stolar separat. Och han höll det medvetet enkelt så att det kunde vara överkomligt.

En geni touch
Picknickborden sträcker sig från bärbara till permanenta utomhusarmaturer

År senare, särskilt med ankomsten av de första bilarna, började fler och fler människor att fly från städerna, resa utanför och njuta av en picknick. Som vi sa, i början stannade picknickare bara på en slumpmässig plats i skogen eller en åker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *