Att göra egen kompost är väldigt bra för miljön. Du gör dig av med ditt gröna avfall utan att belasta miljön ytterligare. Dessutom använder du komposten igen i din trädgård, vilket gör den ännu mer hållbar. Du behöver inte ens mycket utrymme för att göra kompost: cirka 2 kvadratmeter är tillräckligt med yta för att göra en bra mängd kompost.

Vad är kompost?
Att göra sin egen kompost börjar med att veta vad kompost faktiskt är. Kompost är en fin, mjuk och granulär jord som används flitigt som näringsmedium för växter. Den innehåller relativt mycket näringsämnen som växter behöver. Det fungerar idealiskt som gödningsmedel och kan också hjälpa till att lossa och mjuka upp din trädgårdsjord. Tung lerjord måste genomarbetas regelbundet med ett lager kompost.

Kompost tillverkas faktiskt av mikroorganismer och små djur. Svampar och bakterier bearbetar en del av materialet. En annan del äts upp av maskar, skogslöss och andra små djur. Dessa ger då kompost, som är mycket finare än materialet du började med.

kompostlåda
Vad kan man kompostera?
Du kan bara kompostera själv om du använder rätt material. Till att börja med måste du veta vad du kan och inte kan kompostera. Du kan kompostera många material som du annars skulle slänga i GFT-avfallet, men allt kan inte bara gå på din komposthög.

Du kan kompostera detta:
Gräs
Att bläddra igenom
Grenar och kvistar
beskärning
Bitar av trädstubbe
Växter
Många typer av ogräs. Men inte alla, för till exempel kommer svalört att spridas enormt i trädgården via komposten. Du kan bara använda ogräs som dör när det tas upp ur marken. Vid behov kan du ta bort deras rötter från dem, då kan du vara säker på att de inte längre kommer att gro i komposten. Du lägger rötterna i GFT.
Fruktavfall
Råa grönsaker
Skala frukt och grönsaker (skölj först på grund av kemiska medel)
Nötter och nötskal
äggskal
Kaffe och kaffefilter
Halm och sågspån
Avföring från växtätande smådjur, som kaniner och marsvin
Du kan inte kompostera detta:
Jord, jord, sand. Denna innehåller knappt några näringsämnen och kan därför inte smälta längre.
Ben och matrester. Dessa smälter knappt och drar också till sig ohyra. Som ett resultat kan din komposthög attrahera till exempel möss och råttor.
Bröd. Detta kommer att mögla, men smälter knappast och hämmar nedbrytningsprocessen av komposten.
Frön och annan mat för möss och råttor. Var särskilt uppmärksam på detta under de kallare månaderna, annars får du ett angrepp på kort tid!
Kattsand smälter inte eller knappt, det är vad de är gjorda för. Dessutom är de förorenade och därför kan du inte använda dem.
Material som innehåller avföring från hundar, katter, illrar eller andra köttätare. Dessa djur kan sprida vissa parasiter och den skadliga toxoplasmosen genom sin avföring.
Papper och kartong smälter inte bra i en komposthög och hämmar processen.
Nedbrytbar plast. Den har en återvinningsskylt på den, men det betyder inte att du kan kompostera den hemma. Det betyder bara att det kan komposteras av regeringen, eftersom det händer vid mycket högre temperaturer.
Sjuka växter. Speciellt om de har dött på grund av svamp eller vissa sjukdomar är det bättre att inte kompostera dem. Annars kommer du att förorena dina levande växter om du gödslar dem med komposten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *